Vincent Vuik wint Waddenacademieprijs

03 december, 17:15

Vincent Vuik heeft de Waddenacademieprijs 2019 gewonnen voor het beste waddengerelateerde proefschrift:  ‘Building safety with nature – Salt marshes for flood risk reduction’. Aan het eind van het symposium ‘Nederland verbrakt’ kreeg hij de prijs uitgereikt: een cheque ter waarde van vijfduizend euro.

Vincent Vuik van TU Delft heeft onderzocht hoe schorren en kwelders kunnen bijdragen aan het voorkomen van dijkdoorbraken, en welke vegetatie daarbij een rol kan spelen. “Ik voel me zeer vereerd”, zei Vincent Vuik over de prijs.

Kerstvloed in 1717
Er lag al vroege inspiratie voor het onderzoek. Dat kwelders dijken beschermen, werd Vuik duidelijk uit gegevens over de zogenoemde Kerstvloed in Groningen, in het jaar 1717. “Daar waar kwelders lagen, waren de bressen in de dijk kleiner.” De uitkomsten van het onderzoek dat hij vervolgens samen met een team deed, zowel in het veld als in het laboratorium, zijn niet alleen een goed onderbouwde bijdrage aan waterveiligheid en natuurontwikkeling, zei juryvoorzitter Piet Hoekstra. “Het is ook een praktische handleiding.”

Download hier de bijbehorende slideshow